FOREST GALLERY

Client: The Museum of Victoria

Collaboration: Paul Thompson and Mark Stoner

Location: Museum of Victoria, Melbourne.

Completion Date: 2000

Construction budget: $3,000,000

Size: 0.125 Hectares

Photography: Ben Wrigley

Awards

2008 – AILA Victoria and Tasmania, Award for Land Management in Landscape Architecture

2002 - AILA National, Award of Merit, Building Context Category

2001 - AILA Victoria and Tasmania, Award of Commendation, Building Settings Category

Forest Gallery, Victoria images Map

Project Title: FOREST GALLERY

Taylor Cullity Lethlean acted as principal consultants of a diverse team of scientists, engineers and multi-media consultants in the development of a large living exhibit within the new Melbourne Museum.

Located within a large enclosed courtyard, open to the natural elements; living plants and animals, as well as sculpture and sophisticated technology are integrated to interpret the tall Mountain Ash forest east of Melbourne.

A feature of this project was the degree of integration of Museum staff and the consultant team. Close collaboration was an essential element in synthesising the vast knowledge of the Museum specialists, and transforming the many ideas and issues into a cohesive, inspiring and comprehendible interpretive environment.

"This design is visionary, conceptually rigorous and a spectacular technical achievement on a very constrained site".

Jury citation. AILA Award for Land Management in Landscape Architecture.

FOREST GALLERY

Forest Gallery, Victoria images Map

Project Title: FOREST GALLERY

Taylor Cullity Lethlean acted as principal consultants of a diverse team of scientists, engineers and multi-media consultants in the development of a large living exhibit within the new Melbourne Museum.

Located within a large enclosed courtyard, open to the natural elements; living plants and animals, as well as sculpture and sophisticated technology are integrated to interpret the tall Mountain Ash forest east of Melbourne.

A feature of this project was the degree of integration of Museum staff and the consultant team. Close collaboration was an essential element in synthesising the vast knowledge of the Museum specialists, and transforming the many ideas and issues into a cohesive, inspiring and comprehendible interpretive environment.

"This design is visionary, conceptually rigorous and a spectacular technical achievement on a very constrained site".

Jury citation. AILA Award for Land Management in Landscape Architecture.

Client: The Museum of Victoria

Collaboration: Paul Thompson and Mark Stoner

Location: Museum of Victoria, Melbourne.

Completion Date: 2000

Construction budget: $3,000,000

Size: 0.125 Hectares

Photography: Ben Wrigley

Awards

2008 – AILA Victoria and Tasmania, Award for Land Management in Landscape Architecture

2002 - AILA National, Award of Merit, Building Context Category

2001 - AILA Victoria and Tasmania, Award of Commendation, Building Settings Category