SOUTH AUSTRALIAN MUSEUM

Client: Adelaide City Council

Collaboration: Ecological Engineering

Location: Adelaide, South Australia

Completion Date: 2005

Construction budget: $530,000

Size: 2400m2

Awards

2007 - AILA (SA) Award of Excellence in Design

images Map

Project Title: South Australian Museum

The forecourt for the South Australian Museum is one of Adelaide’s most popular public spaces.

In working with Museum staff, Taylor Cullity Lethlean developed a spatial arrangement which responds to the special needs of this important institution. A large event lawn, outdoor café and entrance paving have been incorporated within the forecourt which is sunken below the adjacent North Terrace pavement and accessed via a generous set of steps.

A key component of the brief was the Museum’s desire to showcase their values within the forecourt. This has resulted in a striking plane of red sand with meandering patterns of stone and desert plants which serve as a reminder that a large percentage of the Museum’s collection originates from Central Australia. A bio-retention water treatment system, running along the edge of the red sand, filters storm-water before being released to underground storage. This water supplies 500,000 litres of water for irrigation of the forecourt gardens.

"The WSUD system is one of the first in Australia and was designed and installed requiring no additional project funding. The location and future monitoring will provide an important educational tool to communicate water conservation measures and broader ESD goals. Congratulations to Taylor Cullity Lethlean and the foresightedness of their client the South Australian Museum.”

Jury citation. AILA (SA) 2007 Award of Excellence in Design

SOUTH AUSTRALIAN MUSEUM

images Map

Project Title: South Australian Museum

The forecourt for the South Australian Museum is one of Adelaide’s most popular public spaces.

In working with Museum staff, Taylor Cullity Lethlean developed a spatial arrangement which responds to the special needs of this important institution. A large event lawn, outdoor café and entrance paving have been incorporated within the forecourt which is sunken below the adjacent North Terrace pavement and accessed via a generous set of steps.

A key component of the brief was the Museum’s desire to showcase their values within the forecourt. This has resulted in a striking plane of red sand with meandering patterns of stone and desert plants which serve as a reminder that a large percentage of the Museum’s collection originates from Central Australia. A bio-retention water treatment system, running along the edge of the red sand, filters storm-water before being released to underground storage. This water supplies 500,000 litres of water for irrigation of the forecourt gardens.

"The WSUD system is one of the first in Australia and was designed and installed requiring no additional project funding. The location and future monitoring will provide an important educational tool to communicate water conservation measures and broader ESD goals. Congratulations to Taylor Cullity Lethlean and the foresightedness of their client the South Australian Museum.”

Jury citation. AILA (SA) 2007 Award of Excellence in Design

Client: Adelaide City Council

Collaboration: Ecological Engineering

Location: Adelaide, South Australia

Completion Date: 2005

Construction budget: $530,000

Size: 2400m2

Awards

2007 - AILA (SA) Award of Excellence in Design